umów się na konsultację 533 728 335

Blog

Prewencja zespołu metabolicznego

Prewencja zespołu metabolicznegoZespół metaboliczny to kombinacja rozmaitych cech, zwiększających ryzyko rozwoju licznych chorób przewlekłych i przyspieszonego zgonu. Zespół metaboliczny (zespół X) rozwija się przede wszystkim w odpowiedzi na niezdrowy styl życia, zatem profilaktyka tego złożonego schorzenia zawsze obejmuje modyfikację swoich codziennych przyzwyczajeń. Istnieje kilka definicji zespołu metabolicznego, uwzględniających zróżnicowane kryteria diagnostyczne. Zawsze jednak wymieniane są takie kryteria jak otyłość, nadciśnienie, zaburzony lipidogram czy hiperglikemia. Jak dochodzi do rozwoju zespołu metabolicznego? Zespół metaboliczny to szereg zaburzeń metabolicznych, znacząco zwiększających ryzyko rozwoju takich chorób przewlekłych jak cukrzyca typu 2,… czytaj dalej

Cukrzyca LADA – czym się różni od cukrzycy typu 1 i 2?

Cukrzyca LADA – czym się różni od cukrzycy typu 1 i 2Większość z nas słyszało o cukrzycy typu 1 i 2, nie każdy jednak potrafi dostrzec różnice pomiędzy nimi. A taki ogólny podział nie wyczerpuje wcale tematu, istniej bowiem kilka innych wariantów cukrzycy. Jednym z nich jest cukrzyca typu LADA, czyli latent autoimmune diabetes in adults – późno objawiająca się cukrzyca autoimmunologiczna typu 1. U podłoża choroby leżą procesy autoimmunologiczne właściwe dla cukrzycy typu 1, zaś czas pojawienia się choroby przypomina ten, w którym diagnozowana jest cukrzyca typu 2. Cukrzyca typu 1 i 2 – czym… czytaj dalej

Prawidłowa masa ciała w czasie ciąży – istotna nie tylko dla matki, ale przede wszystkim – dla dziecka

Prawidłowa masa ciała w czasie ciąży – istotna nie tylko dla matki, ale przede wszystkim – dla dzieckaPrzyrost masy ciała w ciąży jest zjawiskiem całkowicie fizjologicznym. Na nadmiarowe kilogramy składa się m.in. płyn owodniowy, masa rozwijającego się płodu, powiększająca się macica, łożysko, zwiększona objętość krwi oraz ołynu komórkowego. Ostatecznie – w ciąży kobieta może przytyć około 11 – 16 kilogramów. U kobiet z nadwagą czy otyłością przyrost masy ciała w ciąży powinien być nieco niższy, oscylując wokół 7 – 11 kg przy nadwadze i 5 – 9 kg u kobiet otyłych. Niewskazany jest zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki przyrost masy… czytaj dalej

Choroby neurodegeneracyjne – dieta ketogeniczna może je pokonać

Choroby neurodegeneracyjne – dieta ketogeniczna może je pokonaćChoroby neurodegeneracyjne to jedno z najpoważniejszych zagrożeń naszych czasów. Coraz więcej osób choruje na chorobę Alzheimera czy chorobę Parkinsona, a poza komponentą genetyczną ogromne znaczenie ma nasz tryb życia. Rozwojowi zmian neurodegeneracyjnych sprzyja stres oksydacyjny, będący konsekwencją nasilonego działania wolnych rodników. Dietą o niskim potencjale zapalnym, ograniczającą powstawanie wolnych rodników jest dieta keto, zwłaszcza realizowana w schemacie postu przerywanego Intermittent fasting.   Choroby neurodegeneracyjne – jedno z najważniejszych wyzwań medycyny XXI wieku Choroba Alzheimera jest jednym z najbardziej wyniszczających zaburzeń mózgu u starszych ludzi. Choroba… czytaj dalej

Długoterminowe efekty stosowania diety ketogenicznej

Długoterminowe efekty stosowania diety ketogenicznejDieta ketogeniczna to model żywienia, który proponuje zupełnie odmienne od tradycyjnego spojrzenie na dietę. W diecie ketogenicznej kluczowe znaczenie ma znaczne ograniczenie podaży węglowodanów oraz komponowanie diety w oparciu o tłuszcze – a zatem ma miejsce odwrócenie proporcji makroskładników. W związku z tym, że dieta keto wyklucza bądź ogranicza spożycie sporej grupy produktów (mowa o źródłach węglowodanów), postrzegana jest jako dieta eliminacyjna. A dietom eliminacyjnym przypisuje się niekorzystny wpływ na zdrowie – zwłaszcza przy ich długotrwałym stosowaniu. Okazuje się jednak, że dieta ketogeniczna to bezpieczny… czytaj dalej

Dieta o niskiej wartości odżywczej przyczynia się do rozwoju nowotworów

Dieta o niskiej wartości odżywczej przyczynia się do rozwoju nowotworówNasze codzienne wybory żywieniowe w bezpośredni sposób rzutują na nasze zdrowie. Wiele chorób cywilizacyjnych ma charakter dietozależny, co oznacza, że u ich podłoża leży sposób odżywiania. Niestety – świadomość konsumentów dotycząca tego, jakie produkty odżywcze wybierać wciąż jest niewystarczająca. Jednym z najważniejszych kryteriów, według których wybierana jest żywność są cena oraz smak. Chętnie wybierane są produkty niedrogie oraz o charakterystycznym smaku, nadawanym przez dodatek cukru czy tłuszczów utwardzonych. Taka żywność cechuje się znacznie obniżoną wartością odżywczą, co odbija się negatywnie na stanie zdrowia. Nie każdy… czytaj dalej