umów się na konsultację 533 728 335

Blog

Dlaczego stosując post przerywany nie będziesz głodny?

zalety postu przerywanegoPost przerywany Intermittent fasting z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników. Dowiadujemy się coraz więcej na temat właściwości prozdrowotnych postu przerywanego, ponadto jest to skuteczny sposób na trwałą redukcję masy ciała. Jednak wiele osób słysząc słowo „post” obawia się konieczności głodzenia, odczuwania stałego uczucia głodu i osłabienia organizmu. Nic bardziej mylnego – odpowiednio stosowany post przerywany zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Jak to możliwe? Post przerywany kontra głód To może wydawać się dość oczywiste, ale warto rozważyć następującą kwestię: co… czytaj dalej

Za co warto polubić konopie?

konopieKonopie to rośliny o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, stanowiące źródło cennych fitozwiązków. Najbardziej charakterystycznymi są bez wątpienia kannabinoidy, czyli naturalne związki występujące w konopiach siewnych i konopiach indyjskich, oddziałujących na organizm człowieka za pośrednictwem receptorów kannabinoidowych. Najbardziej znanym kannabinoidem jest kannabidiol CBD, ale coraz więcej dowiadujemy się o innych równie cennych związkach, a jednym z najbardziej obiecujących jest kannabigerol CBG. Warto podkreślić, że wartościowym produktem konopnym jest nie tylko olejek CBD pozyskiwany z kwiatostanów konopi siewnej, ale także pestka konopna, olej konopny czy błonnik. Unikatowe właściwości prozdrowotne kannabidiolu… czytaj dalej

Substancje antyodżywcze – czy można wyeliminować je z diety?

żywność antyodżywczaKomponując dietę i oceniając jej wartość odżywczą, koncentrujemy się zazwyczaj na liczbie kalorii, a także zawartości makro – i mikroskładników. Mało kto wie jednak, że dieta stanowi źródło związków określanych mianem antyodżywczych. Podczas gdy składniki odżywcze są substancjami, które wspomagają wzrost i rozwój organizmu, składniki antyodżywcze mogą one zablokować wchłanianie składników odżywczych. Istnieje kilka związków w żywności zaklasyfikowanych jako składniki antyodżywcze, takie jak lektyny, fityniany czy goitrogeny.   Czym są związki antyodżywcze? Goitrogeny w warzywach krzyżowych (brokuły, brukselka, kapusta) – mogą zapobiegać wchłanianiu jodu, co może następnie… czytaj dalej

Witamina C a nowotwory

witamina CNowotwory to choroby cywilizacyjne, które stanowią jedną z najczęstszych przyczyn śmiertelności. Kiedyś nowotwory uznawane były za choroby nieuleczalne, gdyż większość chorych na nowotwory umierała. Obecnie natomiast większość przypadków nowotworów jest uleczalna, jednak kluczowe znaczenie dla powodzenia terapii ma jak najwcześniejsze rozpoznanie choroby i jak najszybsze wdrożenie odpowiedniej terapii. A w terapii nowotworów może być wykorzystana witamina C. Skąd się biorą nowotwory? Przyczyny rozwoju nowotworów można podzielić na dwa główne typy – przyczyny genetyczne oraz przyczyny środowiskowe. Najistotniejsze czynniki ryzyka środowiskowe to: narażenie na zanieczyszczenia środowiskowe… czytaj dalej

Witamina B9 – ważna nie tylko dla kobiet w ciąży

witamina B9Pod pojęciem witaminy B9 czy kwasy foliowego kryją się foliany, czyli związki występujące w żywności oraz suplementach diety. Biologicznie aktywną postacią folianów jest kwas tetrahydrofoliowy, który wspomaga funkcjonowanie licznych narządów i układów. Suplementowanie kwasu foliowego kojarzone jest głównie z okresem ciąży  – i rzeczywiście związek ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Jednak to nie jedyna cenna właściwość kwasu foliowego. Witamina B9 redukuje ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej Wady cewy nerwowej to najczęstsze wady wrodzone ośrodkowego układu nerwowego. Do wad tych zaliczany jest rozszczep kręgosłupa… czytaj dalej

Psychiobiotyki – przyjazne bakterie modulujące nastrój

dobry nastrójO osi jelitowo – mózgowej wiemy coraz więcej. Bezpośrednie połączenie jelit z mózgiem za pośrednictwem nerwu błędnego, a także połączenia pośrednie z udziałem neuroprzekaźników odpowiada za ścisłą zależność między funkcjonowaniem jelit i układu nerwowego. Za wspomaganie funkcjonowania osi mózgowo – jelitowej odpowiada przede wszystkim flora bakteryjna jelit. A ostatnio coraz więcej mówi się także o psychobiotykach, czyli szczepach bakterii probiotycznych, które wykazują zbawienny wpływ na nasze samopoczucie psychiczne. Czym jest oś mózgowo – jelitowa? Oś mózg-jelita jest dwukierunkowym połączeniem między jelitowym układem nerwowym a ośrodkowym… czytaj dalej