umów się na konsultację 533 728 335

Blog

Dieta niskowęglowodanowa a stosowanie leków na cukrzycę – czy to idzie w parze?

Dieta niskowęglowodanowa a stosowanie leków na cukrzycę - czy to idzie w parzeDiety niskowęglowodanowe, w tym diety ketogeniczne są z powodzeniem stosowane u chorych na cukrzycę. To doskonała strategia pozwalająca na wyrównanie parametrów gospodarki węglowodanowo – insulinowej, a właśnie to stanowi główny cel terapeutyczny w cukrzycy. Wiele obaw wzbudza jednak stosowanie diety o niskiej zawartości węglowodanów jednocześnie z lekami obniżającymi poziom glukozy we krwi. Czy słusznie?           Na czym polega leczenie cukrzycy? Cukrzyca to choroba charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Cukrzycy typu 1 zawsze towarzyszy niedobór insuliny, z kolei w przebiegu… czytaj dalej

Prewencja otyłości u dzieci

Prewencja otyłości u dzieciOtyłość u dzieci stanowi rosnący problem zdrowotny, który rzutuje na bieżące zdrowie dziecka, a także jego zdrowie jako dorosłego w przyszłości. Okazuje się zatem, że odpowiednie żywienie dzieci ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zapewnienia prawidłowego rozwoju dziecka, ale także zminimalizowania ryzyka rozwoju takich chorób przewlekłych jak nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, a nawet nowotwory. W jaki sposób zapobiegać nadwadze i otyłości u dzieci? Warto zapoznać się z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, a także modelem diety niskowęglowodanowej opartej na tłuszczach, który z powodzeniem stosuję u swoich… czytaj dalej

Obesogeny – związki przyczyniające się do rozwoju otyłości

Obesogeny - związki przyczyniające się do rozwoju otyłościWspółczesny człowiek narażony jest na szkodliwe działanie rozmaitych czynników środowiskowych, w tym związków zaburzających funkcjonowanie układu endokrynologicznego (EDC). Związki te mogą negatywnie wpływać na płodność, procesy dojrzewania i przekwitania, procesy metaboliczne. W związku z tym, że tkanka tłuszczowa może być traktowana jako specyficzny organ aktywny metabolicznie, związki EDC mogą zaburzać funkcjonowanie tkanki tłuszczowej, przyczyniając się do rozwoju otyłości. Tego typu czynniki określane są mianem obesogenów i coraz częściej obwiniane są za udział w rozwoju lawiny otyłości.   Czym są obesogeny? Obesogeny to modulatory hormonalne, zakłócające… czytaj dalej

Dieta ketogeniczna kontra nowotwory – wyniki najnowszych badań klinicznych

Dieta ketogeniczna kontra nowotwory - wyniki najnowszych badań klinicznychOd ponad stu lat świat medycyny interesuje się klinicznymi zastosowaniami diety ketogenicznej. Początkowo dieta zasłynęła jako skuteczna metoda leczenia epilepsji lekoopornej, obecnie natomiast coraz więcej mówi się o potencjale terapeutycznym diety ketogenicznej u chorych na otyłość, insulinooporność, cukrzycę typu 2 oraz… nowotwory. Niedawno opublikowano bardzo obiecujące wyniki badań klinicznych, w których oceniano efekt stosowania diety keto u chorych na nowotwory.   Dieta ketogeniczna – w jaki sposób może wspomóc terapię nowotworów? Dieta ketogeniczna całkowicie różni się od tradycyjnego modelu żywienia – i właśnie w tym… czytaj dalej

Otyłość centralna sprzyja cukrzycy

Otyłość centralna sprzyja cukrzycyZ roku na rok przybywa osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a prognozy na przyszłość są zatrważające. Szacuje się, że obecnie problem cukrzycy może dotyczyć prawie pół miliarda ludzi, a statystyki te będą się pogarszać. Zwiększona częstość występowania T2D jest silnie związana ze współczesną globalną „modernizacją” stylu życia (nadmierne odżywianie, zmiany w środowisku żywnościowym i siedzący tryb życia), co spowodowało zwiększenie odsetka osób z nadwagą i otyłością. Ostatnio coraz więcej wiadomo o powiązaniu pomiędzy otyłością brzuszną a rozwojem cukrzycy – i problem ten może dotyczyć… czytaj dalej

Dieta niskowęglowodanowa – dlaczego warto?

Dieta niskowęglowodanowa - dlaczego wartoCoraz więcej mówi się o negatywnym wpływie cukru na zdrowie, modne staje się przeprowadzenie detoksu cukrowego. I bardzo dobrze, gdyż cukier to jeden z najbardziej niezdrowych składników diety, który już od najmłodszych lat kojarzy się z pożądanym, słodkim smakiem, a w rzeczywistości sieje w organizmie prawdziwe spustoszenie. Okazuje się jednak, że nie tylko cukier rafinowany, spożywany w postaci białych kryształków czy jako cukier ukryty w słodyczach czy gazowanych napojach, ale także inne węglowodany nie powinny być spożywane w dużych ilościach. Zarówno cukier, jak i inne… czytaj dalej