Odchudzanie to długotrwały proces, który wymaga stosowania starannie opracowanej diety. Taki indywidualnie skomponowany jadłospis ma na celu nie tylko redukcję masy ciała, ale także – poprawę stanu zdrowia. Nierzadko bywa jednak tak, że odchudzanie odbija się na zdrowiu niekorzystnie – a to jest konsekwencją stosowania niewłaściwej diety, niedostosowanej do aktualnego stanu zdrowia. Aby zapobiec takim niechcianym skutkom ubocznym odchudzania, konieczne jest skomponowanie indywidualnej diety, a punktem wyjścia powinno być wykonanie badań laboratoryjnych. Badania służące ocenie ogólnego stanu zdrowia, a także gospodarki hormonalnej umożliwią skuteczne i trwałe odchudzania, a także zapobiegną pogłębieniu już istniejących problemów zdrowotnych czy rozwojowi kolejnych.
Badania krwi wykonywane powinny być zawsze, gdy planujemy zastosować dietę odchudzającą. Mało kto wykonuje jednak komplet badań; co więcej – nawet dietetycy nie wymagają niekiedy od pacjentów dostarczenia wyników badań. Skoro zatem specjaliści nie traktują tej kwestii poważnie, trudno wymagać takiego zaangażowania od osób odchudzających się na własną rękę. A to poważny błąd – gdyż niekiedy badania krwi pomagają w zrozumieniu przyczyn nadwagi oraz dotychczasowych niepowodzeń w odchudzaniu. Mowa przede wszystkim o takich zaburzeniach zdrowotnych jak insulinooporność, cukrzyca typu 2, choroba Hashimoto czy chociażby niedobór witaminy D3, które sprzyjają kumulowaniu tkanki tłuszczowej. Badania pomagają także zminimalizować ryzyko rozwoju takich niepożądanych skutków ubocznych odchudzania jak anemia.
Niewykonanie badań laboratoryjnych może uniemożliwić zgubienie zbędnych kilogramów – zwłaszcza, gdy nadwaga czy otyłość są konsekwencją zaburzeń gospodarki węglowodanowo – insulinowej czy niedoczynności tarczycy. Wtedy nawet bardzo skrupulatne przestrzeganie diety czy regularna aktywność fizyczna nie przyniosą pożądanego skutku. Cały wysiłek pójdzie na marne, a co gorsza – stan zdrowia nie ulegnie poprawie. Warto zatem poświecić chwilę i udać się do laboratorium – to może przyczynić się do zauważalnej poprawy nie tylko naszej sylwetki, ale także stanu zdrowia.
Pierwszym etapem odchudzania powinno być wykonanie kilku – kilkunastu badań laboratoryjnych, które składają się na podstawowy lub rozszerzony pakiet diagnostyczny. Absolutnie niezbędne minimum badań, które powinna wykonać każda osoba decydująca się na odchudzanie to:
– morfologia krwi, umożliwiająca określenie ryzyka rozwoju anemii z niedoboru żelaza lub anemii z niedoboru witaminy B12 (niedokrwistości megaloblastcznej)
– lipidogram (cholesterol całkowity, cholesterol LDL, cholesterol HDL, trójglicerydy) w celu oszacowania ryzyka zespołu metabolicznego
– poziom hormonów tarczycy (Tsh, fT3 i fT4) w celu wykluczenia niedoczynności bądź nadczynności tarczycy
– poziom glukozy i insuliny na czczo w celu oceny gospodarki węglowodanowej oraz wstępnej diagnostyki insulinooporności oraz cukrzycy typu 2
Wymienione badania warto poszerzyć jednak o panel badań dodatkowych, które pozwolą na lepszą ocenę stanu zdrowia. Badania dodatkowe wykonać należy także wtedy, gdy wyniki badań podstawowych są nieprawidłowe. Zalecany panel rozszerzony badań to:
– CRP, czyli białko szacujące obecność w organizmie stanu zapalnego
– próby wątrobowe (AspAt, AlAt, bilirubina, GGTP)
– żelazo i ferrytyna
– poziom witaminy B12 oraz witaminy D3
– poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c
– krzywa cukrowa i krzywa insulinowa
– elektrolity
– poziom hormonów (testosteron, estradiol, prolaktyna, LH, FSH, kortyzol).
Badania te umożliwiają ocenę gospodarki węglowodanowej i lipidowej, hormonalnej, a także poziom w organizmie kluczowych witamin czy składników mineralnych. A to pozwoli zdiagnozować ewentualne zaburzenia metaboliczne czy hormonalne i umożliwi skomponowanie skutecznej diety odchudzającej. A jednocześnie – taka spersonalizowana dieta przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i zminimalizowania rozwoju poważnych chorób oraz złagodzenia przebiegu chorób już istniejących.