umów się na konsultację 533 728 335

Choroby dietozależne – czy jesteś na nie narażony?

choorby dietozależneNie od dziś wiadomo, że dieta ma istotny wpływ na stan naszego zdrowia. Ostatnie lata zmieniają jednak jeszcze bardziej nasze spojrzenie na dietę, pojawiają się bowiem takie terminy jak choroby dietozależne oraz dietoterapia. Okazuje się, że zdecydowana większość chorób cywilizacyjnych to schorzenia, u podstaw których leży niewłaściwy model żywienia. Ale mowa nie tylko o chorobach cywilizacyjnych – gdyż niewłaściwa dieta przyczynia się także do rozwoju innych jednostek chorobowych.

Które choroby uznane są za dietozależne?

Trzy kluczowe czynniki kształtujące stan naszego zdrowia to zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna oraz predyspozycje genetyczne. Według ostrożnych szacunków około 80 chorób determinowanych jest źle zbilansowaną dietą, co przyczynia się do smutnych statystyk – w Polsce nawet 30% osób może być dotknięta chorobami dietozależnymi. Jakie choroby zostały uznane za dietozależne? Bez wątpienia są to:

– otyłość
– cukrzyca typu II
– choroby układu krążenia: miażdżyca, nadciśnienie
– osteoporoza
– próchnica
– nowotwory

Coraz częściej jako choroby dietozależne postrzegane są także choroby neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera), choroby nerek, depresja, choroby układu pokarmowego czy schorzenia autoimmunologiczne.

W jaki sposób dieta wpływa negatywnie na zdrowie?

O wpływie diety na stan zdrowia można powiedzieć naprawdę wiele. Na nasz organizm wpływa negatywnie zarówno nadmiar niektórych składników diety, jak i niedobór innych. Podstawowym błędem żywieniowym jest nadmierna podaż kalorii w diecie. Prowadzi ona do nadwagi – a stąd już o krok do rozwoju wielu schorzeń. Nadmierna masa ciała skutkować może obciążeniem układu kostno – stawowego, zaburzenie pracy serca czy wątroby, insulinooporność czy cukrzycę. Kolejnym częstym błędem żywieniowym jest spożywanie zbyt dużych ilości węglowodanów. Uznawane za podstawowy składnik diety i najlepsze źródło energii, w świetle najnowszych badań okazują się być tym składnikiem diety, który powinien być znacznie ograniczony. Nawet jeśli zamienimy węglowodany proste na złożone – to nadal będą cukry, które prowadzą do zaburzeń gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Są podstawową przyczyną rozwoju inulinooporności, cukrzycy typu 2, próchnicy, drożdżycy jelita grubego czy otyłości. Obecnie zalecana jest dieta ubogowęglowodanowa, zapewniająca wysoką podaż tłuszczów, mniejszą – białka i najmniejszą – węglowodanów.

Nadmierne spożycie soli sprzyja rozwojowi chorób nerek czy nadciśnienia, zaś nadmiar białka może przyczyniać się do rozwoju zaburzeń kwasowo – zasadowych i chorób nerek. Jeśli zaś nie zadbamy o odpowiednia podaż błonnika, możemy nabawić się zaburzeń trawienia, żylaków odbytu czy nowotworu jelita grubego. Wspomnieć należy także o niedoborach witaminowo – mineralnych, które mogą powodować złożone problemy zdrowotne.

Jaka dieta stanowi najlepszą profilaktykę chorób cywilizacyjnych?

Aby kompleksowo zadbać o zdrowie, należy zapewnić sprawne funkcjonowanie układu hormonalnego czy odpornościowego, a także zadbać o prawidłowy przebieg przemian metabolicznych. Okazuje się, że za najbardziej optymalny dla naszego zdrowia jest model żywienia obfitujący w tłuszcze. Mowa zarówno o tłuszczach zwierzęcych, jak i roślinnych. Nie należy bać się tłuszczów nasyconych, których dostarczają chociażby mięsa czy masło – byleby nie przesadzać ze spożyciem tłuszczów trans. Powstają one podczas smażenia na tłuszczu, ponadto spore ich ilości zawierają słodycze, fast foody czy żywność mocno przetworzona.

Wysoka podaż wartościowych tłuszczów to najlepszy sposób na profilaktykę chorób układu sercowo – naczyniowego, zaburzeń hormonalnych, spadków odporności czy insulinooporności i cukrzycy. Co więcej – to może być dla Ciebie zaskoczenie – taka dieta wysokotłuszczowa skutecznie wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała. Tłuszczów dostarczaj spożywając mięsa, ryby, masło, oliwę z oliwek, awokado czy orzechy. Ponadto należy zadbać o podaż pełnowartościowego białka. Warzywa zapewnią właściwe ilości witamin, minerałów, antyutleniaczy i błonnika.
Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu, konieczne jest wypijanie minimum 1,5 litra płynów dziennie. Oczywistym zaleceniem dietetycznym jest rezygnacja z używek, słodyczy, żywności przetworzonej. I nie zapomnij zadbać o jeszcze jeden filar zdrowego stylu życia, czyli regularnej aktywności fizycznej. Takie postępowanie zapewni utrzymanie nienagannego zdrowia na wiele lat i zminimalizuje ryzyko rozwoju wielu chorób.