umów się na konsultację 533 728 335

Czy znasz te najważniejsze pojęcia dietetyczne?

Czy znasz te najważniejsze pojęcia dietetyczneCoraz więcej osób decyduje się na kurację odchudzającą, nie brakuje również osób, które chcą się zdrowo odżywiać, traktując dietę jako sposób na profilaktykę zdrowotną. Jeszcze inni decydują się na uprawianie sportu – i w ich przypadku dieta ma służyć optymalnemu odżywieniu organizmu. Rośnie zatem grono osób, które zdobywają podstawowe informacje z zakresu dietetyki – często na własną rękę, śledząc fora czy blogi tematyczne. A tam natknąć można się na wiele niezrozumiałych pojęć. Warto zatem poznać podstawowe terminy stosowane w dietetyce. Oto one.

Co oznaczają te skróty?

Szukając informacji o odchudzaniu i dietach często napotykamy na niezrozumiałe skróty, pochodzące z języka angielskiego. Występują one w powszechnym użyciu, dlatego warto wiedzieć, co kryje się pod tymi skrótami:

BMI to body mass index, czyli wskaźnik masy ciała; obliczany jest w prosty sposób: należy podzielić wagę w kilogramach przez podniesiony do kwadratu wzrost, wyrażony w metrach; prawidłowe wartości BMI to od 20 do 25, powyżej 25 stwierdzana jest nadwaga, zaś powyżej 30 – otyłość
PPM (BMR) to podstawowa przemiana materii, czyli ilość kalorii, jakiej nasz organizm potrzebuje do zachowania niezbędnych funkcji życiowych; natomiast uwzględniając nasz stopień aktywności fizycznej obliczyć można CPM, czyli całkowitą przemianę materii; wartości te obliczyć można korzystając z kalkulatorów kalorii dostępnych w Internecie
WHR to stosunek obwodu talii do obwodu bioder, który uznawany jest za znacznie lepszy wskaźnik otyłości brzusznej niż sam obwód pasa; WHR pozwala określić typ otyłości – wisceralny bądź pośladkowo – udowy; wynik niepokojący to WHR przekraczający u kobiet 0,8, a u mężczyzn – 0,9

W jaki sposób określana może być jakość diety?

Dieta to nie tylko prosty bilans kalorii, a także mikro – i makroskładników. Liczy się także to, w jaki sposób nasz organizm reaguje na przyjęcie określonych składników pokarmowych. W przypadku węglowodanów, które stanowią podstawę tradycyjnej diety stosuje się dwa terminy: indeksu glikemicznego IG oraz ładunku glikemicznego ŁG. Terminy te nie są zapewne obce osobom chorym na cukrzycę, ale coraz częściej dieta analizowana jest pod kątem indeksu glikemicznego także w przypadku osób cierpiących na insulinooporność czy po prostu tych, którzy mają problem z redukcją masy ciała. Pora zatem wyjaśnić, co oznaczają te pojęcia:

indeks glikemiczny określa wzrost poziomu glukozy we krwi (glikemii) po spożyciu określonego posiłku; przyjmuje się, że spożycie czystej glukozy powoduje najwyższy wzrost glikemii, wyrażany indeksem glikemicznym równym sto; w oparciu o taki punkt odniesienia klasyfikuje się produkty spożywcze na te o niskim indeksie glikemicznym (IG<55), o średnim indeksie glikemicznym (IG 55 – 69) oraz o wysokim IG (powyżej 70); najbardziej zalecane są produkty o niskim IG
ładunek glikemiczny uwzględnia indeks glikemiczny, a także wielkość spożytej porcji węglowodanów; analizując ładunek glikemiczny zauważyć możemy, że spożycie produktów o podobnym indeksie glikemicznym może spowodować skrajnie różne wartości glikemii, co wynika z wielkości spożytej porcji; niski ładunek przyjmuje wartości poniżej 10, średni ładunek glikemiczny to wartości 11 – 19, a wysoki – powyżej 20.
W przypadku każdego produktu odżywczego można oszacować gęstość odżywczą – ten parametr znacznie trafniej niż tabele kaloryczne ocenia jakość produktu. Gęstość odżywcza informuje o tym, ile witamin, minerałów i antyoksydantów znajduje się w 100 g produktu, a zatem – w uproszczeniu – dowiedzieć możemy się, które produkty opłaca nam się jeść najbardziej.