umów się na konsultację 533 728 335

Dieta ketogeniczna – co mówią o niej badania kliniczne?

Dieta ketogeniczna – co mówią o niej badania kliniczneW ostatnich latach słyszymy o coraz to nowych dietach, które mają zapewnić szybką utratę masy ciała. Jedną z nich ma być dieta ketogeniczna, która jeszcze kilkanaście lat temu znana była jedynie wąskiemu gronu osób i stosowana była w celach leczniczych. Dziś coraz więcej osób dowiaduje się o odchudzających właściwościach diety ketogenicznej, a także o jej pozytywnym wpływie na zdrowie. Przybywa badań klinicznych potwierdzających pozytywny wpływ na organizm tej diety, przez wielu uznawanych za kontrowersyjną. Czy dieta ketogeniczna słusznie wzbudza tyle emocji?

Na czym polega istota diety ketogenicznej?

Kiedyś za najważniejszy makroskładnik każdej diety uznawano węglowodany, zalecając spożywanie produktów zbożowych w każdym posiłku. Wysokie spożycie węglowodanów powoduje jednak problemy z nadwagą, rozwój insulinooporności i cukrzycy, schorzenia układu sercowo – naczyniowego i przewlekły stan zapalny w organizmie. Zaczęto zatem ograniczać spożycie węglowodanów, co stanowiło skuteczną profilaktykę zaburzeń węglowodanowo – insulinowych. Idąc o krok dalej, dotarliśmy od diet niskowęglowodanowych do diety ketogenicznej. Na czy polega ten model żywienia?

Dieta ketogeniczna zakłada ograniczenie spożycia węglowodanów do minimum. Tradycyjna dieta dostarcza około 50 – 60% węglowodanów, zaś dieta ketogeniczna – zaledwie 5%. Rozkład pozostałych makroskładników to 15% białka oraz 80% tłuszczu. Nie wolno zwiększać podaży węglowodanów, gdyż wtedy nie zostanie osiągnięty pożądany stan ketozy. A ketoza to nic innego, jak brak możliwości wykorzystania glukozy jako źródła energii. Wtedy przy wysokim spożyciu tłuszczu dochodzi do niepełnego utleniania kwasów tłuszczowych i powstania ciał ketonowych: kwasu acetooctowego, kwasu beta – hydroksymasłowego oraz acetonu.

Jak dieta ketogeniczna wpływa na sylwetkę? Przy niskim spożyciu węglowodanów źródłem energii stają się tłuszcze spożyte wraz z dietą, ale także te skumulowane w postaci nadmiarowych kilogramów. Jednocześnie nie dochodzi do katabolizmu aminokwasów i ubytku masy mięśniowej – i to docenią zarówno osoby odchudzające się, jak i sportowcy. Dieta ketogeniczna dba bowiem nie tylko o redukcję masy ciała, ale także zachowanie zadowalającej jakości sylwetki.

Wpływ diety ketogenicznej na zdrowie

Dieta ketogeniczna skutecznie odchudza, co samo w sobie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Poza tym ketoza doskonale normalizuje poziom insuliny i glukozy we krwi. Myli się ten, kto kojarzy wysokie spożycie tłuszczu ze wzrostem poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi – wykazano, że dieta ketogeniczna obniża zbyt wysoki poziom lipidów we krwi. W badaniu przeprowadzonym w 2004 na 83 otyłych pacjentach (z podwyższonym poziomem glukozy i cholesterolu) wykazano następujące efekty stosowania diety ketogenicznej przez 24 tygodnie:

– utratę masy ciała rzędu około 10 kg
– spadek poziomu glukozy we krwi
– obniżenie poziomu cholesterolu LDL i wzrost poziomu HDL

Jednocześnie nie wykazano żadnych skutków ubocznych stosowania diety ketogenicznej (Dashti H. i in., Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004 Fall; 9(3): 200–205).

A jaki wpływ ma dieta ketogeniczna na poziom insuliny i glukozy? Dieta ketogeniczna coraz częściej zalecana jest pacjentom chorym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 jako uzupełnienie terapii. Normalizuje bowiem poziom insuliny i glukozy we krwi i bardzo często umożliwia zredukowanie dawek leków hipoglikemizujących (Gow M. i in., The Effectiveness of Different Diet Strategies to Reduce Type 2 Diabetes Risk in Youth. Nutrients. 2016 Aug; 8(8): 486).

Dieta ketogeniczna wykazuje ponadto pozytywny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Odbywa się to na drodze następujących właściwości diety ketogenicznej:

– normalizuje poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi
– ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała
– normalizowanie ciśnienia tętniczego krwi
– normalizowanie poziomu glukozy we krwi, co ogranicza glikację białek i powstawanie angiopatii

Dieta ketogeniczna może zatem obniżać ryzyko rozwoju miażdżycy i jej powikłań (Kosinski Ch., Jornayvaz F., Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies. Nutrients. 2017 May; 9(5): 517). Nie brakuje zatem powodów, aby przekonać się do diety bazującej na tłuszczach. Przestańmy obwiniać tłuszcze za wszystkie te problemy zdrowotne, u podłoża których leży w rzeczywistości nadmierne spożycie węglowodanów. Taka zmiana wyjdzie nam na zdrowie. Jako dietetyk specjalizuję się w diecie ketogenicznej i wiem, że dzięki takiemu modelowi żywienia można zminimalizować ryzyko wielu chorób. To także cenne uzupełnienie terapii insulinooporności, cukrzycy czy chorób tarczycy. Mogę pomóc także Tobie – dzięki diecie ketogenicznej osiągniesz wymarzoną sylwetkę i doskonałe zdrowie.