Właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego istotne jest dla każdego z nas. Nie tylko w okresie jesienno – zimowym powinniśmy wzmacniać odporność – na zdrowie pracujemy przecież przez cały rok. Sprawny układ odpornościowy oznacza nie tylko mniejszą zapadalność na infekcje, ale także ograniczenie rozwoju alergii czy chorób autoimmunologicznych. Jak zatem wspomagać w naturalny sposób układ odpornościowy? Przede wszystkim – należy zadbać o dietę.
Aby wspomóc działanie układu odpornościowego, konieczne jest dostarczenie jak największych ilości składników o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Większości z nas wspomaganie odporności kojarzy się ze spożywaniem bogatych źródeł witaminy C. I rzeczywiście – jest to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów dostarczanych wraz z dietą. Najbogatsze źródła witaminy C to acerola, dzika róża, natka pietruszki, papryka, pomidory czy cytrusy. Ale nie należy zapominać także o innych antyutleniaczach, takich jak witamina E, beta karoten, flawonoidy. Znajdziesz je w warzywach i owocach, a także zielonej herbacie czy kawie. Sporo antyutleniaczy zawierają także przyprawy – kurkuma, cynamon, imbir.
Cennym składnikiem diety wspomagającej odporność są tłuszcze. Związki te wykazują silne działanie przeciwzapalne, co prowadzi do ograniczenia zachorowalności na infekcje, ale także spowalnia rozwój wielu zmian chorobowych o podłożu zapalnym i autoimmunologicznym, takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroba Hashimoto. Co ciekawe, takie korzystne działanie prozdrowotne wykazują nie tylko kwasy tłuszczowe omega 3, uznawane za najzdrowsze tłuszcze. Dziś wiadomo, że dieta oparta na tłuszczach – zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych, zarówno nienasyconych, jak i nasyconych sprzyja wzmocnieniu odporności i zachowaniu nienagannego zdrowia. Nie unikaj zatem mięs i ryb, nabiału, orzechów, olejów roślinnych i masła.
Kolejnymi cennymi składnikami diety na odporność są związki siarczkowe – fitoncydy, które wykazują naturalną aktywność bakteriobójczą. Taki naturalny antybiotyk znajdziesz m.in. w cebuli, czosnku, szczypiorku.
W celu wspomagania odporności warto dostarczać organizmowi probiotyków. W tym celu warto spożywać kiszonki, jogurty probiotyczne (te rozpoznasz po obecności szczepów bakterii o trzyczłonowej nazwie, zawierającej rodzaj, gatunek i oznaczenie literowo – cyfrowe), a także suplementy diety.
Dla odporności organizmu ważna jest także witamina D3, jednak rola diety w jej dostarczaniu jest mocno ograniczona. Jedynym godnym uwagi źródłem witaminy D3 są ryby, ponadto zalecana jest suplementacja witaminy D i ekspozycja skóry na słońce. Po ryby i owoce morza warto sięgać z jeszcze jednego powodu – dostarczają cynku, czyli pierwiastka doskonale wspomagającego odporność.
Jeśli zależy Ci na zachowaniu doskonałej odporności przez cały rok – należy unikać składników diety o działaniu prozapalnym. I tu na czele wymienić należy węglowodany, które wpływają negatywnie nie tylko na funkcjonowanie układu immunologicznego. Węglowodany to nie tylko cukier, ale także produkty zbożowe. Cukier w dużych ilościach znaleźć możesz także w sokach owocowych, ketchupie a nawet nabiale. Produktów zbożowych unikać warto z jeszcze jednego powodu – podobnie jak strączki zawierają kwas fitynowy. Związek ten uniemożliwia wchłanianie wielu cennych pierwiastków, takich jak wapń, magnez, cynk czy żelazo. A ich niedobór może odbić się negatywnie na stanie naszego zdrowia.
Niewskazane jest ponadto spożycie potraw smażonych czy fast foodów, stanowiących źródła niezdrowych tłuszczów trans. Oczywiście unikać należy alkoholu, który zaburza wchłanianie cennych składników odżywczych i generuje powstanie wolnych rodników.