umów się na konsultację 533 728 335

Dietoterapia – na czym polega leczenie dietą?

Dietoterapia – na czym polega leczenie dietąNie od dziś znany jest kluczowy wpływ tego, co jemy na stan naszego zdrowia. Sposób żywienia wpływa na dostępność składników odżywczych pełniących funkcje budulcowe, energetyczne czy regulacyjne. Komponując dietę należy zwrócić uwagę na dwa aspekty żywienia – dostarczenie składników o działaniu prozdrowotnym i unikanie spożywania tych związków, które wpływają negatywnie na stan zdrowia. Nasze spojrzenie na dietę zmieniało się na przestrzeni lat – kiedyś kojarzona była wyłącznie z odchudzaniem, potem – także ze zdrowym stylem życia. A dziś dieta staje się także cennym uzupełnieniem terapii.

Dieta, która leczy

Dietoterapia znana była od tysiącleci – w czasach, gdy nie było aptek, leków i suplementów diety, jednym z najważniejszych sposobów walki z chorobą była odpowiednia dieta. Obecnie dietoterapia to poddana wnikliwym analizom metoda wspomagająca leczenie wielu chorób, której skuteczność wykazana została w licznych badaniach klinicznych. Ma ona ścisły związek z tzw. dietoprofilaktyką, czyli wykorzystaniem diety jako narzędzia do zapobiegania rozwojowi wielu chorób. Takie spojrzenie na dietę zakłada, iż każdy z nas stosując model zdrowej diety może ograniczyć zachorowalność na choroby cywilizacyjne. A w razie wystąpienia choroby – może uzupełnić farmakoterapię właściwym modelem żywienia.

Dietoterapia ściśle związana jest z pojęciem tzw. chorób dietozależnych. Co to za choroby? Najczęściej diagnozowane choroby dietozależne to:

– cukrzyca typu 2
– insulinooporność
– niedoczynność tarczycy typu Hashimoto
– otyłość
– celiakia
– zaburzenia hormonów płciowych związane z nieregularnym miesiączkowaniem

Każde z tych schorzeń może być generowane niewłaściwą dietą. I każde z tych schorzeń musi być dietą leczone – gdyż samo stosowanie leków to mało efektywna terapia. Tylko leczenie konwencjonalne uzupełnione o właściwy model żywienia przyniesie pożądany efekt. A jaka jest rola diety w leczeniu tych schorzeń?

Większość z chorób dietozależnych ma podłoże zapalne – oznacza to, iż ciągłe przyjmowanie z dietą składników prozapalnych z jednoczesną niewystarczająca podażą składników przeciwzapalnych prowadzi do nadmiernej aktywacji stanu zapalnego. Możliwa jest także nadreaktywność układu immunologicznego prowadząca do zjawisk autoimmunologicznych. Także zaburzenia proporcji makroskładników i wynikłe z tego zaburzenia hormonalne przyczyniają się do poważnych zaburzeń zdrowotnych.

Jakie błędy dietetyczne są najczęściej popełniane?

Fakt, iż wymienione uprzednio choroby dietozależne występują powszechnie u coraz większej liczby osób, świadczy o tym, że tradycyjna dieta nie jest zdrowa. A dieta ta opiera się na spożywaniu wysokiej ilości węglowodanów, czyli cukrów. Tak, cukrów – bo zarówno cukier w postaci białego kryształu, jak i węglowodany przyjęte z produktami zbożowymi czy owocami powodują w organizmie taką samą sekwencję zdarzeń: nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, wyrzut insuliny, stopniowo narastającą insulinooporność tkanek, generowanie stanu zapalnego. To właśnie wysokie spożycie węglowodanów i nasilony stan zapalny pobudzają wątrobę do syntezy cholesterolu – a nie spożywane tłuszcze. Jednocześnie spożywamy za mało związków normalizujących poziom glukozy i łagodzących stany zapalne.

Produkty zbożowe są niekorzystne jeszcze z jednego względu – stanowią źródło kwasu fitynowego, który znacząco ogranicza wchłanianie cynku, magnezu czy żelaza. Inne błędy dietetyczne to nadmierne spożycie soli, dodatni bilans energetyczny, nadmiar białka w diecie, spożywanie żywności przetworzonej. Takie błędy żywnościowe w pierwszej kolejności mogą generować nadwagę czy otyłość, a na jej podłożu może dojść do rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy czy zawału serca. Jak temu zapobiec?

Jaka dieta jest najzdrowsza?

Najnowsze wyniki badań traktujące o dietoterapii cukrzycy, choroby Hashimoto czy otyłości są jednoznaczne – najlepsze efekty przynosi dieta radykalnie ograniczająca spożycie węglowodanów. Pozwala to na normalizację poziomu glukozy i insuliny we krwi, ograniczenie stanów zapalnych, utrzymanie prawidłowej masy ciała. Węglowodany z diecie zastąpić należy przede wszystkim tłuszczami. Tak, to odkrycie może dziwić – wszak przez lata tłuszcze były najbardziej krytykowanym składnikiem diety. Jednak najnowsze wyniki badań nie pozostawiają cienia wątpliwości – zarówno cukrzycę, jak i choroby tarczycy można wyleczyć dietą tłuszczową. Szwedzcy naukowcy w badaniach przeprowadzonych na kilkunastu tysiącach osób wykazali, że wysokie spożycie dobrej jakości tłuszczów przynosi doskonałe efekty w terapii wielu chorób.

Trudno dziś wyleczyć cukrzycę, Hashimoto czy chorobę Gravesa – Basedowa bez odpowiedniej diety. W celu opracowania najlepszego planu żywieniowego każdy z nas powinien udać się do dietetyka – wtedy zyskamy pewność, że nasza dieta będzie dostosowana do stanu zdrowia i przyczyni się do jego poprawy.