umów się na konsultację 533 728 335

Kwasy omega 3 w diecie – zaskakujące właściwości

Kwasy omega 3 w diecie – zaskakujące właściwościJednymi z najzdrowszych składników diety, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, są tłuszcze. Swojego czasu tłuszcze obwiniane były za większość chorób – cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie, zawał serca, otyłość. Dziś jednak wykazano, że brak jest jednoznacznego związku między wysokim spożyciem tłuszczów, także tych zwierzęcych, a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Co więcej, dowiadujemy się coraz więcej o prozdrowotnych właściwościach kwasów tłuszczowych. Najwięcej badań dotyczy kwasów omega 3 – zarówno tych pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.

Omega 3 – najbogatsze źródła w diecie

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 to jedne z najzdrowszych tłuszczów. Do tej grupy należy przede wszystkim kwas DHA, czyli dokozaheksaenowy oraz EPA, czyli eikozapentaenowy. Mniej istotny dla funkcjonowania organizmu jest kwas ALA, czyli alfa – linolenowy. Kwas DHA i EPA są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów, a zwłaszcza:

– układu nerwowego, gdzie kwasy omega 3 wchodzą w skład osłonek mielinowych, regulują funkcjonowanie mózgu, wspomagają pamięć i koncentrację
– układu hormonalnego, gdyż kwasy tłuszczowe omega 3 są prekursorami wielu hormonów
– układu odpornościowego, co wynika z działania przeciwzapalnego kwasów omega 3; związki te wspomagają walkę z infekcjami, ograniczają zachorowalność na alergie i choroby autoimmunologiczne
– układu sercowo – naczyniowego, normalizując poziom cholesterolu we krwi, ograniczając powstawanie zmian miażdżycowych i ich powikłań

Kwasy omega 3 wpływają ponadto pozytywnie na samopoczucie i nastrój psychiczny, wzmacniają kości i stawy, a także dbają o nienaganny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Najbogatsze źródła kwasów DHA i EPA w diecie to produkty pochodzenia zwierzęcego:

– owoce morza i kawior
– ryby: sardynki, dorsze, szprotki, makrela, tuńczyk, śledzie i łosoś
– jajka
– mięso

Kwasy omega 3 można także znaleźć w orzechach i pestkach dyni, migdałach, siemieniu lnianym, nasionach chia czy tłoczonych na zimno olejach: lnianym, rzepakowym czy sojowym.

Co o kwasach omega 3 mówią badania naukowe?

Kwasy omega 3 zostały przebadane pod kątem korzyści z ich spożywania, a także suplementowania. Trudno dopatrzyć się w nich jakiegokolwiek działania niepożądanego związanego z podażą kwasów omega, zaś korzyści zdrowotne są nie do przecenienia. Oto najciekawsze wyniki badań dotyczących omega 3:

– spożywanie kwasów omega 3 w postaci ryb i suplementu redukuje aż o 45% ryzyko rozwoju jednej z najpoważniejszych chorób neurodegeneracyjnych, czyli stwardnienia rozsianego
– w innych badaniach udowodniono protekcyjny wpływ kwasów omega 3 na rozwój kolejnych schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona
– niedobory kwasów omega 3 w diecie są ściśle skorelowane z rozwojem depresji i innych zaburzeń nastroju, w tym depresji poporodowej
– spożycie kwasów omega 3 na zalecanym poziomie około 2000 mg na dobę minimalizuje ryzyko rozwoju chorób układu sercowo – naczyniowego, które są uznawane za główną przyczynę śmiertelności
– spożywanie kwasów omega 3 ogranicza ilość epizodów arytmii u pacjentów dotkniętych tą uciążliwą przypadłością
– u pacjentów chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, którzy suplementowali omega 3 w dawce 6 g dziennie przez sześć tygodni, wykazano spadek stężenia markerów zapalnych o ponad 30%; natomiast suplementacja kwasów omega 3 w dawce 2,7 g złagodziła znacząco objawy choroby Crohna, co jednoznacznie wskazuje na przeciwzapalne działanie kwasów omega 3

Oczywiście są to wyniki jedynie nielicznych badań – a wszystkie są bardzo obiecujące. Jednym z najważniejszych założeń zdrowej diety jest zatem dostarczenie odpowiednich ilości tłuszczów – nie tylko omega 3 – co zaowocuje doskonałym stanem zdrowia przez długie lata.