Wydawać mogłoby się, że o dietach odchudzających wiemy już wszystko. W rzeczywistości jednak osoby pragnące zredukować nadmierną masę ciała stają przed wieloma dylematami. Najważniejszy z nich dotyczy wyboru diety odchudzającej, ale także formy aktywności fizycznej czy stosowania suplementacji. Bardzo często efekty odchudzania nie są zadowalające – co wynikać może z popełniania często powtarzających się błędów. Nieświadomi ich wagi, uniemożliwiamy sobie skuteczną utratę masy ciała oraz zachowanie doskonałego zdrowia. Sprawdź, czy Ty także nie popełniasz najczęstszych błędów towarzyszących odchudzaniu. Oto one.
Istotą diety odchudzającej jest stworzenie optymalnego deficytu kalorycznego. A ile wynosi to optimum? Należy obliczyć dzienne zapotrzebowanie na kalorie, uwzględniające wiek, aktualną masę ciała, płeć czy stopień aktywności fizycznej. Od uzyskanej wartości odjąć należy od 300 do 500 kalorii. Taki deficyt kaloryczny najczęściej pozwala na stopniową i trwałą utratę kilogramów. Jeśli spożywać będziemy znacznie obniżoną ilość kalorii, efekt może być odwrotny do zamierzonego. Zamiast szybkiego chudnięcia, możemy bowiem doświadczyć utrzymywania się masy ciała. A wszystko to przez spowolniony metabolizm. Na drodze adaptacji organizmu do zbyt niskiej podaży kalorii, może dojść do przewagi przemian magazynujących energię – co zaburzy spalanie tkanki tłuszczowej.
Wiesz, że na diecie odchudzającej niewskazane jest spożycie cukru, prawda? Ale czy wiesz, że cukier to nie tylko słodycze i napoje gazowane, ale także cukier ukryty w wielu produktach spożywczych, takich jak np. ketchup, soki owocowe czy produkty typu light. Drugą kwestią jest spożycie węglowodanów w ogóle – nawet, jeśli są to węglowodany złożone, to i tak ostatecznie metabolizowane są do cukru prostego, czyli glukozy. Generują wzrost poziomu glukozy we krwi, nasiloną sekrecję insuliny, promują odkładnie tkanki tłuszczowej, mogą prowadzić do rozwoju insulinooporności czy cukrzycy. To właśnie powszechne stosowanie diety wysokowęglowodanowej i dostarczanie zbyt dużej ilości kalorii są przyczyną powszechnie występującej nadwagi.
Zdecydowana większość z nas, zapytana o to, jaki makroskładnik diety należy wyeliminować z diety podczas odchudzania – bez wahania wymieni tłuszcze. I popełni zasadniczy błąd. Tłuszcze są bowiem najcenniejszymi składnikami diety, które regulują gospodarkę hormonalną, wspomagają odporność, usprawniają pracę serca i mózgu – a także usprawniają proces odchudzania. Wynika to z normalizowania poziomu glukozy i insuliny we krwi. Nie bój się zatem diety opartej na tłuszczach – zyska na tym nie tylko Twoje zdrowie, ale także sylwetka.
Jesteś zwolennikiem teorii, że dobrze zbilansowana dieta stanowi wystarczające źródło niezbędnych witamin i minerałów? Musisz uświadomić sobie, że to teoria – ale w praktyce bywa z nią różnie. Dziś dieta jest znacznie mniej zasobna w witaminy i minerały, ponadto wykazujemy zwiększone zapotrzebowanie na wiele związków odżywczych. Narażenie na wolne rodniki, zanieczyszczenia środowiska, syntetyczne dodatki do żywności oraz coraz powszechniejsze zaburzenia wchłaniania czynią witaminy z diety mniej dostępnymi. Na szczególną uwagę zasługuje witamina D, której podstawowym źródłem nie jest dieta, a synteza skórna pod wpływem słońca. Wniosek? Nie obawiaj się suplementacji, ale wybieraj tylko preparaty najwyższej jakości, zawierające wyłącznie naturalne i łatwo przyswajalne składniki.
Każdą dietę redukującą masę ciała warto jest uzupełnić regularną aktywnością fizyczną. Przyspieszy to metabolizm i pomoże spalić więcej kalorii. Uprawiać sport warto także ze względu na jego korzystny wpływ na zdrowie. Jednocześnie nie wolno zaniedbać właściwej regeneracji – pomoże to odpocząć mięśniom po treningu, ale także służy redukowaniu stresu, czyniąc wymagający proces odchudzania przyjemniejszym. Nie należy zwłaszcza zapominać o właściwej ilości snu – optymalny czas to 7 – 8 godzin.
Wszystkich tych wymienionych powyżej problemów z odchudzaniem możesz uniknąć w bardzo prosty sposób – wystarczy rozpocząć odchudzanie od konsultacji z dietetykiem. Na co możesz liczyć? Nie tylko na indywidualnie skomponowaną dietę, ale także analizę stanu zdrowia. Przed ułożeniem jadłospisu powinny być bowiem wykonane badania laboratoryjne, które mają wykluczyć takie przyczyny nadwagi jak insulinooporność, cukrzyca typu 2 czy choroba Hashimoto. Pomoc dietetyka jest także nieoceniona w przypadku kontrolowania postępów odchudzana i ewentualnych modyfikacji diety.