umów się na konsultację 533 728 335

Najzdrowsze rodzime superfoods. Nie musisz sięgać po drogie, egzotyczne nowości!

Ostatnich kilka lat to rosnąca popularność tzw. superfoods, czyli superżywności. Określenie to zarezerwowane jest dla tych produktów spożywczych, które wyróżniają się bardzo wysoką wartością odżywczą. Włączenie nawet niewielkiej ich ilości do codziennego jadłospisu powinno przynieść korzyści zdrowotne.

Fascynacja superfoods wynika z coraz bardziej niezdrowego stylu życia i coraz większej zapadalności na choroby przewlekłe, co skłania do poszukiwania antidotum na procesy starzenia się organizmu i zaburzenia jego funkcji. Superfoods jako bogactwo witamin, minerałów, białek i antyoksydantów wydają się być doskonałym rozwiązaniem. Na nic jednak zda się korzystanie z superfoods, gdy szwankują dwa podstawowe filary zdrowia – regularna aktywność fizyczna i urozmaicona dieta. Jakie są właściwości odżywcze i zdrowotne najpopularniejszych superfoods, ale nie tych z najodleglejszych zakątków świata, a doskonale wszystkim znanych i dostępnych w każdym sklepie?

Zielona warzywa liściaste

Warzywa liściaste to jedne z najzdrowszych produktów świata. Nie są co prawda oficjalnie określane mianem superfoods, ale nie zmienia to faktu, że bezwzględnie powinny być spożywane jak najczęściej. Jarmuż, szpinak, natka pietruszki, rukiew wodna czy rukola to bardzo cenne warzywa – wyróżniają się wysoką zawartością chlorofilu oraz antyutleniaczy. Chlorofil, czyli zielony barwnik liści, nazywany jest zieloną krwią z racji swojego wysokiego powinowactwa do tlenu i budowy podobnej do hemoglobiny. Chlorofil wykazuje niezwykle silne działanie oczyszczające organizm i neutralizujące wolne rodniki. Wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej jelit, oddziałuje zatem korzystnie na procesy trawienne, ale także na odporność organizmu. Unieszkodliwiając substancje kancerogenne i ograniczając powstawanie uszkodzeń DNA, chlorofil skutecznie ogranicza zachorowalność na liczne nowotwory. Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i dziąseł, reguluje pracę tarczycy, normalizuje poziom glukozy we krwi.
Zielone warzywa to jednak nie tylko chlorofil. To bogactwo innych niezbędnych składników odżywczych: witamin, minerałów, antyoksydantów czy błonnika. Już nawet niewielki dodatek zielonych warzyw liściastych do każdego posiłku przyniesie nieocenione korzyści zdrowotne. Oto one:

– regulowanie procesów trawiennych
– zapobieganie licznym chorobom cywilizacyjnym, w tym miażdżycy, cukrzycy czy nowotworom
– wzmocnienie odporności
– zapobieganie anemii i osteoporozie
– spowolnienie procesów starzenia się organizmu
– ochrona przed schorzeniami układu sercowo – naczyniowego
– wzmocnienie skóry, włosów i paznokc

Dynia

Dynia to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych warzyw. Charakterystyczna pomarańczowa barwa wynika z wysokiej zawartości karotenoidów. Dynia ma znikomą zawartość białka i tłuszczów, niewielką węglowodanów i bardzo dużą – błonnika. Ponadto dynia dostarcza organizmowi bardzo dużych ilości minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Witamina A wspomaga wzroku i chroni przed kurzą ślepotą, dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Dynia to jedno z nielicznych znanych źródeł witaminy T, czyli B11, które z jednej strony zapobiega powstawaniu zakrzepów, a z drugiej – zapobiega niedokrwistości. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy wspomaga odporność oraz zapobiega rozwojowi nowotworów.

Omawiając prozdrowotne właściwości dyni nie sposób nie wspomnieć o jej pestkach. Pestki dyni to bardzo cenna przekąska, dostarczająca bardzo dużych ilości żelaza i magnezu, cynku i miedzi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego CLA, który nie jest syntetyzowany przez organizm a doskonale wspomaga ochronę antynowotworową, reguluje poziomu lipidów we krwi oraz chroni układ sercowo – naczyniowy. Ponadto CLA wspomaga odchudzanie, wzmacnia kości oraz reguluje poziom glukozy we krwi.

Siemię lniane

Siemię lniane to niezwykle drogocenne ziarna, które powinny być dodawane do wielu posiłków. W sklepach dostępne są w formie nieprzetworzonej oraz jako zmielone ziarna. Ta druga postać ma tendencję do jełczenia, zatem najlepiej spożywać całe ziarna lub mielić je bezpośrednio przed spożyciem.
Siemię lniane reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom, łagodzi objawy choroby wrzodowej oraz zmniejszają krzepliwość krwi. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran. Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Ponadto siemię lniane reguluje poziom lipidów i glukozy we krwi.

Kasza jaglana

Kasza jaglana, czyli łuskane proso, to bez wątpienia jedna z najzdrowszych kasz. A dzięki ciekawemu smakowi i doskonałej konsystencji – także jedna z najbardziej uniwersalnych. Z powodzeniem może być włączana zarówno do dań słodkich, jak i wytrwanych, łączona z mięsem czy owocami, używana do sałatek lub pysznych deserów. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, stanowi zatem doskonałą propozycję dla osób w każdym wieku. Jednak tym, co decyduje o wyjątkowości kaszy jaglanej, są zawarte w niej składniki odżywcze oraz ich wpływ na zdrowie.
Kasza jaglana zawiera spore ilości białka, a mało skrobi. Osoby dbające o linię z pewnością docenią tak wyjątkowe proporcje makroskładników. Witaminy z grupy B dbają o sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, zaś witaminy A i E zapewniają piękną skórę i sprawną odporność organizmu. Łagodzi stany zapalne i przesusza błony śluzowe, jest zatem trafnym wyborem w przebiegu infekcji dróg oddechowych. Ponadto ma właściwości rozgrzewające, neutralizuje nadkwasotę żołądka oraz wzmacnia kości. Żelazo zawarte w kaszy jaglanej zapobiega anemii, zaś krzem wzmacnia włosy i paznokcie.
Kasza jaglana odkwasza organizm, dzięki czemu jest kluczowym składnikiem diet alkalizujących i oczyszczających organizm. Detoks kaszą jaglaną nie polega na wyczerpujących głodówkach i osłabieniu organizmu, wręcz przeciwnie – bazuje na sycących potrawach.

Rokitnik

Występująca naturalnie u wybrzeży Bałtyku oraz nad ujściem Wisły roślina wydaje owoce, które cechują się cierpko – kwaśnym smakiem, ale także niezwykle dużą zawartością witaminy C. Jednak tym, co wyróżnia rokitnik na tle innych bogatych w witaminę C składników pokarmowych, jest brak enzymu askorbinazy, warunkującego utlenianie witaminy C. Rokitnik może być zatem bez obaw poddawany obróbce termicznej bez zubożenia w zasoby witaminy C. Ponadto rokitnik dostarcza innych witamin: A, E, K, PP czy z grupy B oraz rzadko spotykanych kwasów tłuszczowych omega 7. Oddziałują one niezwykle korzystnie na skórę i błony śluzowe. Rokitnik to także flawonoidy, aminokwasy oraz kwasy omega 3, 6 i 9.

Rokitnik w kuchni wykorzystywany jest do przyrządzania herbaty, dżemów, nalewek czy oleju. Ich regularne spożywanie przynosi następujące korzyści zdrowotne:

– chroni przed nowotworami
– łagodzi problemy trawienne oraz objawy choroby wrzodowej żołądka
– wzmacnia układ sercowo – naczyniowy
– doskonale wpływa na kondycję skóry
– dba o układ nerwowy
– łagodzi przebieg stanów zapalnych.