umów się na konsultację 533 728 335

Blog

Polineuropatia – jedno z najpoważniejszych powikłań cukrzycy

polineuropatia cukrzycowaNeuropatia cukrzycowa jest najczęstszym przewlekłym powikłaniem cukrzycy, charakteryzującym się uszkodzeniem nerwów. Na rozwoju takiego powikłania się nie kończy, gdyż neuropatia cukrzycowa zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnych powikłań, takich jak zawał serca, stopa cukrzycowa. Jedynym sposobem profilaktyki polineuropatii cukrzycowej jest utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi – im lepiej kontrolowana jest cukrzyca, tym mniejsze ryzyko wystąpienia neuropatii. Skąd się bierze neuropatia cukrzycowa? Polineuropatia to zespół wielu schorzeń, będących konsekwencją uszkodzenia nerwów. Jedną z przyczyn polineuropatii jest cukrzyca. Najbardziej znanym typem neuropatii cukrzycowej jest cukrzycowa neuropatia obwodowa. Istnieje… czytaj dalej

Flora bakteryjna a autyzm, czyli dlaczego warto dbać o jelita?

flora bakteryjna jelitKiedyś jelita uznawane były wyłącznie za jeden z elementów przewodu pokarmowego, odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie cennych składników pokarmowych. Dziś o jelitach wiadomo znacznie więcej – jelita odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Nie bez powodu określane są mianem „drugiego mózgu” – stan zdrowia jelit oddziałuje bezpośrednio na funkcjonowanie układu nerwowego i stan psychiczny. A z drugiej strony – stres i nerwowość natychmiast odbijają się na kondycji jelit, manifestując się pod postacią skurczów jelit i biegunek. Oczywiste staje się zatem, że o jelita… czytaj dalej

Pozbądź się brzucha raz na zawsze !

otyłość brzusznaZ roku na rok przybywa osób, które narzekają na przyrost obwodu brzucha. Takie osoby dotknięte są otyłością centralną – nawet wtedy, gdy ich waga mieści się w granicach normy. Dlatego właśnie poza pomiarem masy ciała i obliczenia wskaźnika BMI warto sięgnąć po metr krawiecki i zmierzyć obwód ciała. Jakie informacje możemy uzyskać? O istnieniu otyłości brzusznej u kobiet świadczy obwód pasa przekraczający 88 cm, a u mężczyzn – 94 cm. Z obecnością otyłości centralnej wiąże się zwiększone ryzyko rozwoju licznych schorzeń, nie jest to zatem… czytaj dalej

Dlaczego stosując post przerywany nie będziesz głodny?

zalety postu przerywanegoPost przerywany Intermittent fasting z roku na rok zdobywa coraz więcej zwolenników. Dowiadujemy się coraz więcej na temat właściwości prozdrowotnych postu przerywanego, ponadto jest to skuteczny sposób na trwałą redukcję masy ciała. Jednak wiele osób słysząc słowo „post” obawia się konieczności głodzenia, odczuwania stałego uczucia głodu i osłabienia organizmu. Nic bardziej mylnego – odpowiednio stosowany post przerywany zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Jak to możliwe? Post przerywany kontra głód To może wydawać się dość oczywiste, ale warto rozważyć następującą kwestię: co… czytaj dalej

Za co warto polubić konopie?

konopieKonopie to rośliny o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, stanowiące źródło cennych fitozwiązków. Najbardziej charakterystycznymi są bez wątpienia kannabinoidy, czyli naturalne związki występujące w konopiach siewnych i konopiach indyjskich, oddziałujących na organizm człowieka za pośrednictwem receptorów kannabinoidowych. Najbardziej znanym kannabinoidem jest kannabidiol CBD, ale coraz więcej dowiadujemy się o innych równie cennych związkach, a jednym z najbardziej obiecujących jest kannabigerol CBG. Warto podkreślić, że wartościowym produktem konopnym jest nie tylko olejek CBD pozyskiwany z kwiatostanów konopi siewnej, ale także pestka konopna, olej konopny czy błonnik. Unikatowe właściwości prozdrowotne kannabidiolu… czytaj dalej

Substancje antyodżywcze – czy można wyeliminować je z diety?

żywność antyodżywczaKomponując dietę i oceniając jej wartość odżywczą, koncentrujemy się zazwyczaj na liczbie kalorii, a także zawartości makro – i mikroskładników. Mało kto wie jednak, że dieta stanowi źródło związków określanych mianem antyodżywczych. Podczas gdy składniki odżywcze są substancjami, które wspomagają wzrost i rozwój organizmu, składniki antyodżywcze mogą one zablokować wchłanianie składników odżywczych. Istnieje kilka związków w żywności zaklasyfikowanych jako składniki antyodżywcze, takie jak lektyny, fityniany czy goitrogeny.   Czym są związki antyodżywcze? Goitrogeny w warzywach krzyżowych (brokuły, brukselka, kapusta) – mogą zapobiegać wchłanianiu jodu, co może następnie… czytaj dalej