umów się na konsultację 533 728 335

Blog

Stres – w jaki sposób przyczynia się do rozwoju otyłości?

Stres – w jaki sposób przyczynia się do rozwoju otyłościOtyłość to schorzenie o wieloczynnikowej etiologii. W rozwoju otyłości swój udział mają predyspozycje genetyczne – mogą one odpowiadać za 25 – 40% przypadków otyłości. Nie oznacza to jednak, że wszystkie osoby obciążone genetycznie na pewno będą otyłe. Rzadko zdarzają się mutacje pojedynczego genu, które zawsze prowadzą do rozwoju otyłości. Zdecydowana liczba przypadków to dziedziczenie wielogenowe, w przypadku którego najistotniejsze znaczenie ma jednoczesne współoddziaływanie czynników środowiskowych. Najbardziej oczywiste czynniki środowiskowe to siedzący tryb życia oraz źle zbilansowana dieta, jednak okazuje się, że równie istotnym czynnikiem może… czytaj dalej

Chemia w żywności – ile jej zjadamy w ciągu roku?

Chemia w żywności – ile jej zjadamy w ciągu rokuWielu osobom żywność przetworzona kojarzy się wyłącznie z fast foodami, jednak w rzeczywistości pod pojęciem żywności przetworzonej kryje się znacznie więcej produktów. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są produkty wysokoprzetworzone, cechujące się z jednej strony znacznym zubożeniem w składniki odżywcze, a z drugiej – obfitują w syntetyczne dodatki do żywności. Niestety – procentowy udział żywności wysokoprzetworzonej w przeciętnej diecie jest coraz wyższy. Jakie mogą być tego konsekwencje zdrowotne? Żywność przetworzona i wysokoprzetworzona – co to znaczy? Mianem żywności przetworzonej określa się każdy produkt żywnościowy, który poddawany… czytaj dalej

Paradoks otyłości – czy opłaca się być grubym?

Paradoks otyłości – czy opłaca się być grubymOd wielu lat otyłość traktowana jest jako istotny czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób, sama także została okrzyknięta chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Okazuje się jednak, że dostępne są badania kliniczne, których wyniki wydają się być sprzeczne z aktualną wiedzą medyczną. Mowa o zależności pomiędzy otyłością a mniejszym ryzykiem sercowym. Tę wyjątkowa nieścisłość określono mianem paradoksu otyłości. Eksperci są jednak zgodni – nie należy przywiązywać się do takich wyników badań i traktować je jako rozgrzeszenie nadwagi. Paradoks otyłości próbuje się wytłumaczyć na wiele sposobów i nie podlega… czytaj dalej

Prewencja zespołu metabolicznego

Prewencja zespołu metabolicznegoZespół metaboliczny to kombinacja rozmaitych cech, zwiększających ryzyko rozwoju licznych chorób przewlekłych i przyspieszonego zgonu. Zespół metaboliczny (zespół X) rozwija się przede wszystkim w odpowiedzi na niezdrowy styl życia, zatem profilaktyka tego złożonego schorzenia zawsze obejmuje modyfikację swoich codziennych przyzwyczajeń. Istnieje kilka definicji zespołu metabolicznego, uwzględniających zróżnicowane kryteria diagnostyczne. Zawsze jednak wymieniane są takie kryteria jak otyłość, nadciśnienie, zaburzony lipidogram czy hiperglikemia. Jak dochodzi do rozwoju zespołu metabolicznego? Zespół metaboliczny to szereg zaburzeń metabolicznych, znacząco zwiększających ryzyko rozwoju takich chorób przewlekłych jak cukrzyca typu 2,… czytaj dalej

Cukrzyca LADA – czym się różni od cukrzycy typu 1 i 2?

Cukrzyca LADA – czym się różni od cukrzycy typu 1 i 2Większość z nas słyszało o cukrzycy typu 1 i 2, nie każdy jednak potrafi dostrzec różnice pomiędzy nimi. A taki ogólny podział nie wyczerpuje wcale tematu, istniej bowiem kilka innych wariantów cukrzycy. Jednym z nich jest cukrzyca typu LADA, czyli latent autoimmune diabetes in adults – późno objawiająca się cukrzyca autoimmunologiczna typu 1. U podłoża choroby leżą procesy autoimmunologiczne właściwe dla cukrzycy typu 1, zaś czas pojawienia się choroby przypomina ten, w którym diagnozowana jest cukrzyca typu 2. Cukrzyca typu 1 i 2 – czym… czytaj dalej

Prawidłowa masa ciała w czasie ciąży – istotna nie tylko dla matki, ale przede wszystkim – dla dziecka

Prawidłowa masa ciała w czasie ciąży – istotna nie tylko dla matki, ale przede wszystkim – dla dzieckaPrzyrost masy ciała w ciąży jest zjawiskiem całkowicie fizjologicznym. Na nadmiarowe kilogramy składa się m.in. płyn owodniowy, masa rozwijającego się płodu, powiększająca się macica, łożysko, zwiększona objętość krwi oraz ołynu komórkowego. Ostatecznie – w ciąży kobieta może przytyć około 11 – 16 kilogramów. U kobiet z nadwagą czy otyłością przyrost masy ciała w ciąży powinien być nieco niższy, oscylując wokół 7 – 11 kg przy nadwadze i 5 – 9 kg u kobiet otyłych. Niewskazany jest zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki przyrost masy… czytaj dalej