Konopie to rośliny o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, stanowiące źródło cennych fitozwiązków. Najbardziej charakterystycznymi są bez wątpienia kannabinoidy, czyli naturalne związki występujące w konopiach siewnych i konopiach indyjskich, oddziałujących na organizm człowieka za pośrednictwem receptorów kannabinoidowych. Najbardziej znanym kannabinoidem jest kannabidiol CBD, ale coraz więcej dowiadujemy się o innych równie cennych związkach, a jednym z najbardziej obiecujących jest kannabigerol CBG. Warto podkreślić, że wartościowym produktem konopnym jest nie tylko olejek CBD pozyskiwany z kwiatostanów konopi siewnej, ale także pestka konopna, olej konopny czy błonnik.
Kannabidiol i inne kannabinoidy konopne to związki oddziałujące na organizm człowieka za pośrednictwem receptorów kannabinoidowych CB1 i CB2. Receptory te wchodzą w skład układu endokannabinoidowego, obejmującego liczne receptory zlokalizowane m. in. w układzie nerwowym oraz układzie immunologicznym. W warunkach fizjologicznych receptory kannabinoidowe aktywowane są przez endokannabinoidy – związki syntetyzowane z lipidów. Ich czas działania jest jednak bardzo krótkotrwały – i dlatego współczesna medycyna coraz sięga po kannabinoidy dostarczane z zewnątrz.
Kananbidiol CBD to najlepiej poznany kannabinoid konopny, który wykazuje bardzo pozytywny wpływ na organizm. Stosowanie olejku CBD może sprawdzić się we wspomaganiu takich dolegliwości jak:
Kannabigerol to jeden z występujących w konopi związków, występujący zazwyczaj w stężeniu nie przekraczającym 1%. W wyższych stężeniach związek ten występuje podczas wczesnych etapów wzrostu konopi, przez co kannabigerol zyskał miano „komórki macierzystej” konopi, gdyż powstają z niego trzy najważniejsze kwasy kannabinoidowe – THCA, CBCA oraz CBDA. Na szczęście rozwiązany został problem niskiej koncentracji tego cennego składnika konopi – wyhodowano odmiany o znacznie większej zawartości kannabigerolu, co pozwala na terapeutyczne zastosowanie tego kannabinoidu.
Kannabigerol aktywuje receptory CB1 – główne receptory układu kannabinoidowego, zlokalizowana w ośrodkowym oraz obwodowym układzie nerwowym, a także receptorów CB2 modulujących funkcjonowanie układu odpornościowego. Efektem działania tego związku w organizmie człowieka jest m. in. wpływ na procesy syntezy takich neuroprzekaźników jak serotonina, dopamina, adrenalina, acetylocholina czy kwas gamma – aminomasłowy. Ponadto kannabigerol ogranicza syntezę cytokin prozapalnych, zwiększając jednocześnie syntezę cytokin przeciwzapalnych.
Podobnie jak kannabidiol, także kannabigerol nie posiada właściwości psychoaktywnych, zatem jego stosowanie jest w pełni bezpieczne.
Kannabigerol dostępny jest w postaci olejku konopnego o zróżnicowanej zawartości związku aktywnego. Olejek ten znajduje zastosowanie w łagodzeniu objawów licznych dolegliwości, a także terapii wybranych schorzeń. Za pośrednictwem oddziaływania na receptory CB1, kannabigerol hamuje syntezę kwasu gamma aminomasłowego, co przekłada się na łagodzenie stanów lękowych oraz wzmożonego napięcia mięśniowego. Kannabigerol wykazuje także działanie przeciwdepresyjne, a dodatkowo – może znosić takie efekty uboczne stosowania leków przeciwdepresyjnych jak nudności czy wymioty. Ponadto związek ten wykazuje działanie neuroprotekcyjne, co może mieć ogromne znaczenie dla chorych na chorobę Huntongtona czy epilepsję.
Olejek zawierający kannabigerol może być stosowane u chorych na jaskrę, gdyż usprawnia drenaż oka oraz redukuje ciśnienie wewnątrzgałkowe. Kolejną cenną właściwością kannabinoidu CBG jest działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także aktywność przeciwbakteryjna oraz przeciwgrzybicza. I wreszcie – coraz więcej mówi się o działaniu cytotoksycznym kannabigerolu względem komórek raka nabłonkowego, co wskazuje na jego potencjalne właściwości przeciwnowotworowe.
Pestka konopna to produkt, którego nie powinno zabraknąć w diecie odchudzającej. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Nasiona konopne zawierają szereg związków odżywczych, które z jednej strony wzbogacają dietę i mogą redukować ryzyko niedoborów pokarmowych, ponadto zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
Diecie odchudzającej towarzyszy zwiększone ryzyko rozwoju niedoborów pokarmowych. Nic dziwnego, skoro dieta redukująca nadmiarowe kilogramy wymaga wyeliminowania wielu produktów spożywczych i przyjmowania mniejszych posiłków. Wówczas bardzo łatwo o niedobory witamin i składników mineralnych, a także białka czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy jednak dodać niewielką ilość pestki konopnej do potraw, aby wzbogacić ich wartość odżywczą. Dosypanie łyżki pestek konopnych do sałatki, zupy, koktajlu czy jogurtu dostarcza ogromnych ilości witamin, białka, kwasów tłuszczowych. A wszystko to w naturalnej i doskonale przyswajalnej postaci. To znacznie skuteczniejsze rozwiązanie niż sięganie po suplementy diety, które często zawierają syntetyczne witaminy i składniki mineralne.
Dostarczenie takich związków jak białko, kwasy tłuszczowe, magnez czy witaminy z grupy B – których nie brakuje w pestce konopnej – pobudzają metabolizm, usprawniają procesy spalania tkanki tłuszczowej, dodają energii i umożliwiają wykonanie dłuższego i bardziej intensywnego wysiłku fizycznego – a wszystko to ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej.
Jest jeszcze jedna korzyść ze spożywania pestek konopnych – zapewniają one długotrwałe uczucie sytości i redukują chęć podjadania. A jak wiadomo – zbyt częste sięganie po przekąski jest głównym wrogiem podjadania. Dodatek pestki konopnej do diety może ograniczyć takie niezdrowe nawyki żywieniowe. Wszystko dzięki wysokiej zawartości białka, kwasów tłuszczowych, a także błonnika.
Warto wspomnieć jeszcze o proteinie konopnej – to produkt o wysokiej zawartości białka, a jak wiadomo produkty wysokobiałkowe są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki. Proteina konopna to produkt całkowicie naturalny, którego przewaga nad powszechnie dostępnymi odżywkami białkowymi sprowadza się do braku takich dodatków jak syntetyczne aromaty i barwniki czy cukier. Ponadto proteina konopna posiada pełny zestaw aminokwasów, zarówno egzogennych, jak i endogennych – a to stawia ją w czołówce białek roślinnych. Regularne spożywanie proteiny konopnej pozwala zapewnić uczucie sytości, wzbogacić dietę w cenne aminokwasy, a także ułatwić rozbudowę masy mięśniowej. A im więcej mamy mięśni, tym szybszy jest nasz metabolizm – i szybciej spalamy zbędny tłuszcz.
Coraz więcej wiadomo także o potencjalnym wpływie olejku CBD na redukcję masy ciała. Przede wszystkim – zawarty w olejku kannabidiol może przyspieszyć tempo przemiany materii, a także zwiększyć ilość brunatnej tkanki tłuszczowej, odpowiedzialnej za procesy termogenezy. Nie bez znaczenia jest także pośredni wpływ olejku CBD na wagę – może łagodzić stres i problemy ze snem. A jak wiadomo niedobór snu oraz narażenie na stres to główni wrogowie szczupłej sylwetki.