umów się na konsultację 533 728 335

Żywność wzbogacana w konopie – czy ma właściwości prozdrowotne?

Żywość wzbogacana w konopie – czy ma właściwości prozdrowotneOblicze medycyny zmienia się na naszych oczach. Ostatnie lata obfitują w szereg przełomowych odkryć, a jednym z nich było poznanie ogromnego potencjału leczniczego konopi. Olej z konopi, pozyskiwany z kwiatostanów rośliny, działa na receptory kannabinoidowe zlokalizowane w ludzkim organizmie. Kannabinoidy konopne to bardzo liczna grupa aktywnych substancji o działaniu analogicznym do syntetyzowanych w ludzkim organizmie endokannabinoidów. Działając na receptory zlokalizowane w układzie nerwowym i immunologicznym, olejek CBD reguluje wiele procesów fizjologicznych oraz patologicznych. Olej konopny CBD stosowany jest wspomagająco w terapii nowotworów, znosząc dotkliwe objawy bólowe oraz uboczne skutki chemioterapii (wymioty i nudności). Ponadto hamuje dalszy wzrost i przerzuty komórek nowotworowych.

Olejek z konopi zawiera duże ilości CBD, zaś niewielkie THC. Dzięki temu sam nie wykazuje działania psychoaktywnego, nie uzależnia a jego stosowanie jest całkowicie bezpieczne. Jako preparat o zawartości wielu cennych substancji, może stanowić doskonałe wzbogacenie diety, zaś wspomniane działania profilaktyczne czyni z niego wartościowy środek prozdrowotny. Czy podobnie jest z popularną ostatnio żywnością z konopi?

 

Kontrowersje wokół konopi są nieuzasadnione?

Organizm człowieka reguluje swoje działanie na drodze wielu skomplikowanych mechanizmów, a jednym z nich jest tzw. układ kannabinoidowy. Jest to szereg receptorów zlokalizowanych przede wszystkim w układzie nerwowym, a także naturalnych przekaźników – endokannabinoidów. Nazewnictwo zbieżne z określeniem kannabinoidów konopnych nie jest przypadkowe – zarówno kannabinoidy konopne, jak i te fizjologicznie syntetyzowane w organizmie człowieka, wywierają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ich podobna budowa chemiczna i analogiczna aktywność biologiczna są najlepszą przesłanką ku temu, aby stosować olej CBD w profilaktyce i terapii wielu chorób – to po prostu działa. I co ciekawe – nie generuje żadnych efektów ubocznych.

Szczególnego wyjaśnienia wymaga kwestia psychogennego działania konopi. Olejki CBD pozyskiwane są ze starannie opracowanych i specjalnie w tym celu hodowanych odmian konopi, które wyróżniają się znikomą zawartością THC.
Zarówno THC, jak i CBD oddziałują na receptory kannabinoidowe, jednak docelowo różnią się one lokalizacją receptorów. Psychogenny THC oddziałuje głównie na receptory zlokalizowane w mózgu, zaś CBD – także na receptory zlokalizowane w układzie immunologicznym oraz hormonalnym. Co więcej – CBD ma zdolność wypierania THC z receptorów mózgowych, co całkowicie neutralizuje niekorzystny wpływ TNC na samopoczucie. Jakie są zatem fizjologiczne, tak bardzo pożądane właściwości oleju z konopi CBD?

 

Jakie właściwości ma olejek konopny?

Zarówno lekarze klinicyści, jak i największe firmy farmaceutyczne na świecie starają się poznać wszystkie unikatowe zastosowania olejku z konopi. Większość właściwości CBD oleju potwierdzona została w testach na zwierzętach, a niektóre – także na ludziach. Nie brakuje bowiem ochotników, którzy cierpiąc na przewlekłe schorzenia, decydują się na eksperymentalne leczenie. Najważniejsze działanie oleju z konopi CBD na organizm to:

działanie przeciwwymiotne, co znajduje zastosowanie w łagodzeniu uciążliwych skutków ubocznych terapii onkologicznej; pacjenci onkologiczni doceniają także korzystny wpływ CBD oleju na apetyt – podczas chemioterapii pacjenci narzekają bowiem na brak łaknienia
działanie przeciwlękowe oraz antydepresyjne, co ponownie znajduje zastosowanie u chorych na nowotwory; konfrontacja z ciężką, przewlekłą chorobą oraz lęk przed bólem i śmiercią sprzyjają nasilaniu lęku czy depresji; także osoby na terapii odwykowej mogą skorzystać z takich korzystnych właściwości olejku konopnego
– olejek CBD działa przeciwzapalnie, co wynika z ogromnej zawartości antyutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników; oznacza to spowolnione procesy starzenia, wspomaganie procesów odpornościowych oraz profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych; wśród tych ostatnich wymienić należy zwłaszcza miażdżycę, zawał serca czy udar mózgu
działanie przeciwdrgawkowe, co daje szczególną nadzieję chorym cierpiącym na lekooporną padaczkę; taki nie reagujący na leczenie konwencjonalne rodzaj epilepsji okazje się doskonale reagować na leczenie olejkiem CBD; podanie kilku kropli olejku osobie dotkniętej napadem padaczkowym powoduje natychmiastowe przerwanie ataku
działanie przeciwbólowe, co jest wykorzystywane zarówno w terapii onkologicznej, jak i medycynie paliatywnej
łagodzenie alergii oraz chorób autoimmunologicznych
łagodzenie wielu schorzeń dermatologicznych: trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzemy, stanów zapalnych i zakażeń bakteryjnych.

 

A co z żywnością zawierającą konopie?

W ostatnich latach na sklepowych półkach pojawiła się żywność zawierająca konopie. Należy od razu podkreślić, że tego typu żywność nie wykazuje właściwości prozdrowotnych właściwych standaryzowanemu olejkowi CBD. Leczniczy olejek CBD pozyskiwany jest z kwiatostanów konopi i wyróżnia się zawartością kannabinoidów. Natomiast spożywczy olej konopny pozyskiwany jest z nasion konopi; tego typu produkt pozbawiony jest leczniczych kannabinoidów. Nie oznacza to jednak, że nie posiada cennego składu. Najważniejsze związki odżywcze zawarte w oleju z nasion konopi, a tym samym – w żywności wzbogaconej o ten olej to:

– witaminy A, E oraz z grupy B
– magnez, wapń, siarka, cynk i fosfor
– nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 występujące w optymalnych proporcjach
– fosfolipidy, terpeny, karotenoidy oraz tokoferole
– bogaty skład aminokwasowy

Jaka żywność z konopi dostępna jest obecnie w sklepach? Najbardziej wartościowy jest tłoczony na zimno olej z nasion konopi, a także mąka konopna, niełuskane nasiona konopi czy białko konopne. Należy pamiętać, że olej tłoczony na zimno, białko oraz nasiona konopi nie powinny być poddawane obróbce termicznej – w przeciwnym razie stracą wszystkie cenne właściwości. Natomiast mąka z konopi może być poddawana obróbce cieplnej, dlatego też stanowi doskonały dodatek do wypieków. Mąka konopna obniża indeks glikemiczny potraw, ponadto nie zawiera glutenu. Godna uwagi jest ponadto żywność wzbogacona w konopie – makarony, batony proteinowe, napoje.
Spożywanie produktów żywnościowych z konopi, zwłaszcza tych nieprzetworzonych może przynieść takie korzyści dla zdrowia jak:

– wspomaganie funkcjonowania układu immunologicznego i łagodzenie stanów zapalnych
– wzmocnienie włosów, skóry i paznokci
– wspomaganie pracy układu nerwowego, usprawnienie pamięci i koncentracji.